Elimde bir kaç yayın var.
Birinci kitap: İsmet Burkay'ın Seher Yeli Saz Eserleri (2020) adında bir yayın. İçinde çeşitli makamlardan 90 parça saz eseri yer almaktadır. Daha Ortaokulda iken beste denemelerine başlayan Burkay, aslında bir matematik öğretmeni, emekli. Devrisüreyya usulünün mucidi, TRT repertuvarına eserleri kabul edilmiş bir bestecimiz. Kitabın arka kapağında 250 civarında musikimizin hemen her formunda eser bestelemiş olduğu belirtilmiştir.
İkinci kitap: K-38 Edvarı (2019), yazar Dr.Öğr.Ü.Gamze Köprülü. Bu yayın müzik tarihi kaynaklarımızdan biri. Okuyorum, Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyesi olan yazarın tespitleriyle, Kevseri mecmuası üzerine yapılmış ilavelerin olması, K-38'i yeni bir edvar olarak değerlendirilmesine sebep olmuş. Bence doğru bir tespit. Adı ilginç: K-38 Edvarı. Bu adın neden tercih edildiği kitaptan öğrenilebilir. Kitapta sistematik müzikoloji yöntemiyle perdeler, makamlar, usuller, kozmoloji, organoloji, müzikterapi bilgileri var. Edvar müzik tarihi kadar, dini musiki, Mevlevi tarihini de ilgilendirmektedir.
Üçüncüsü: Itri Kitabı (2019). 2012 yılında yapılan bir bilgitoyu/sempozyum kitabı. Sempozyum Cumhurbaşkanı himayelerinde yapılmıştı. Kitabın editörü Yalçın Çetinkaya, müzikoloji camiasında İhvan-ı Safa'da müzik konusuyla tanınmıştır. Bilgi şöleninde sunulan bildirilerin ilgililere, meraklılara ulaştırılması güzel bir sonuç. FSMVÜ'nin sayın Rektörü Prof.Dr.Fatih Andı'nın sunuşunda belirttiği gibi 2012 yılının Itri yılı ilan edilmiş olması kadirbilir bir teşebbüstü. Bir çok bilim adamı gibi ben de o heyecanla, o günlerin zorlu imkanlarıyla, 70 civarında taradığım Divan'dan elde ettiğim bilgiler sonucunda, Itri ile ilgili bilgilerin bir kısmından hazırladığım bir bildiri ile katılmıştım: Itri ve Mevlevi Dedeleri. Ardından Itri konulu bir çok köşe yazısı yazdım, hatta 1702 yılıyla ilgili bilgiyi yakında paylaştım (3 Aralık 2019). Bu kadar çok eseri tarayınca elde ettiğim verilerden Mustafa Itri Buhurizade Panoraması (2015, online satışta) adını verdiğim bir eserim e-book olarak basıldı... Bugüne kadar Itri Buhurizade hakkında yapılmış en geniş kronolojik araştırma. Ayrıca sunduğum bildirimin yayınlanmadığını görünce, istek üzere başka bir dergide yayınladım: Mevlana Araştırmaları (sy.5, 2014).
Bir söz vardır ya, gecikmiş adalet, adalet değildir diye. Adalet de olsa zamanında olmadığı için sevindirmez, sevindirse de buruk sevindirir. Bilim camiası için gecikmiş baskılar da öyle. Düşünüyorum ve nasıl oluyor da Cumhurbaşkanı himayelerinde 2012 yılında yapılmış bir sempozyumun baskısı bu kadar gecikiyor? Soruyorum, sevinemiyorum. Aldığım Müzikoloji Bölümü kurma daveti üzerine 2012'de ITÜ Konservatuvarı'ndan, Gazi Üniversitesi'ne yeni geçmiştim. Şimdi İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ndeyim. Üzerinden 8 yıl geçmiş, doğan çocuklar 8 yaşında. Akademik şartlar değişti. Emin Işık hoca gibi bazı bildiri sahipleri dünyasını değiştirdi. Yeni bir şey bulunamaz diyenlere inat 8 yıldır Itri hakkında yeni bulgular oluştu. 2012 sonrası ortaya çıkan yeni bulguları bu eserde bulamazsınız. Bu baskı yapılacağına, Cumhurbaşkanı himayelerinde aynı kişilerin davet edildiği yeni bir sempozyum yapılsa ve eskisiyle birlikte basılsa daha mı iyi olurdu acaba? Veya eskisinin baskısının ardından hemen bir Itri sempozyumu daha yapılsa mıydı? Bence daha iyi olurdu. Bu tür kitaplarda sıkıntı, büyük ebat, standart kütüphanelerin raflarına sığmıyorlar.
Yine de ortada onlarca kişinin emeği ve bulguları var, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ni tebrik ederim. Umarım yeni bir bilgitoyunda / sempozyumda tekrar bir araya geliriz.
Bir zamanlar, bir Alman projesi olan Lexikon Musik theorie/Musikasthetik tarafından gelen teklif (2016) üzere benden Türk Müziği ile ilgili bir kaç madde istendi. Bir yıl sonra yazıp gönderdim. Tam ödemeler yapılacağı sırada proje sahibinin öldüğü haberi geldi, proje her halde rafa kaldırıldı.
Müzikologlar, bilgitoyları çoğaldı, araştırmalara devam.
Elazığ depremi dolayısıyla her kese geçmiş olsun, Allah sabırlar versin, devletimiz var olsun.