Konumuz Mühr-i Süleyman, Seal of Solomon, Seal of David, The Star of David. Süleyman’ın mührü için beşgen diyenler azınlıkta, altıgen diyenler çoğunluktadır. Altıgen mühür yani iki tane üçgenin iç içe geçmesinden oluşan bir semboldür. Birinci üçgen cenneti, ikinci üçgen dünyayı, iç içe geçmesi ise din ve dünya dengesiyle/uyumuyla insanın yaşamasını temsil eder. İşte bu uyum mutluluğu getirecektir. Uyum beynin önemli bir öğrenme ve algılama ve değerlendirme ölçüsüdür. İki şey arasında uyum. Müzikoloji burada devreye giriyor.
Müzik, pes ve tiz sesler arasındaki uyumun bir ürünüdür. Orta derecede pes sesler öte dünyayı, tiz sesler bu dünyayı temsil eder. Müzik yapmanın amacı bu iki dünya arasındaki dengeyi insana hatırlatmaktır. Eğlen, ama dengeyi unutma; eğer dengeyi kaçırırsan uyumdan uzaklaşırsın. Dengenin bozulması seni mutsuz eder. Her zaman dengede/uyumda kalırsan hayatın bir müzik gibi olur. Çünkü evren uyum /armoni/ harmony üzerindedir.
Süleymanın mührü, Davud’un mührü olarak da bilinir, ona miras kaldığı için. Hz.Davud, parmağında yüzük ve okuduğu mizmarlarıyla iki dünyanın uyumunu insanlara öğütlemiştir. Mizmarlarla hastaları iyileştirmiştir. Mühr-i Süleyman’a yüklenen sembollerin zenginliği, ama hepsi de uyumla ilgilidir. Su, toprak ve ateş arasındaki denge hayattır; beden ve hastalık arasında uyum sağlıktır; güç ve onu uyumlu kullanmak başarıyı getirir; akıl ve bilgi arasındaki uyum metafizik başarı demektir. Daha bunun gibi onlarca anlam yüklenmesiyle mührün etrafında geniş bir fizik, metafizik/sihir/ maji/havas kültürü oluşmuştur. Hz.Süleyman’ın mührü hakkında bir kaç kaynakça: Zeki Kuşoğlu’nun Türk Sanatı’nda Mühr-i Süleyman, İlgi Sayı 61 İlkbahar 1990; Sadi Bayram’ın Türk Kültüründe Mühr-i Süleyman’ın Yeri, Kültür ve Sanat Dergisi Mart 1998; Nusret Çam’ın Türk ve İslam Sanatlarında Altı Kollu Yıldız (Mühr-i Süleyman), Somuncu Baba Sayı:13 Haziran 1997; İskender Pala’nın Mühr-i Süleyman, İslam Ansiklopedisi, c.31, 2006.
Müzik sanatının güzelliğini araştıran müzisyen, Hz.Süleyman’ın mührünü ele geçirmelidir. Çünkü o gücü, güzelliği sembol eder. İnsanlara duygusal güzellik/denge, kariyer başarısı, iyi ve istikrarlı sağlık, şans, doğurganlık, sevgi, ortaklık, nazardan korunma, içsel uyum/denge sağlar. Mühr-i Süleyman’ın sırlarından yükselen tılsımlı bir müzik sesinin keşfedilmesi lazım.
Mitoloji ve müzikoloji ilişkisi hakkında ilk yazdığım yazının ardından Türk destanlarında müzik konulu bir tez yaptırmıştım. Bu konuda bir uzman müzikolog yetişmesi iyi olur diye. Sonra farkettim ki konu sadece mitolojide kalmıyor, sembolizm, ahlak, maji, göstergebilim, hatta okültizme kadar uzanıyor. Alan zevkli ve bakir: müzik, mitoloji, sembolizm, göstergebilim, dinler tarihi, kültürlerarasılık ve elbette bunların tarih bilgileri. Müzikoloji’nin yeni bir konusu ve amacı var artık: Biri Hz. Süleyman’ın mührünü ele geçirmeli. Mührü dik tuttuğunuzda birbirine paralel dört köşesi, dört asıl makama; 2x6=12 ise 12 ana makama; 2x12=24 ise 24 saate uygun 24 makama; 3x6=18 perdeye işaret etmesi, mührün müzikle ilişkisinin başlangıcıdır. Mühürde daha pek çok sırrı keşfedebilirsiniz.
Evde kalanların zevkle okuyacakları bir yazı olsun istedim. Sağlıkla kalın.