Önümde bir yayın var “Bize Yön Veren Metinler”. İki cilt çıkmış.
Bize Yön Veren Metinler I.cilt “Büyük Buluşma 750-1040” alt başlığını taşıyor. Birinci cilt Türk Dili ve Edebiyatımızın kaynakları ile başlıyor. Türkçe alfabeler, Kaşgarlı Mahmud, kitabeler, destanlar. Ve sonra Arapça ve Farsça. İslamiyetin ortaya çıkışı, Türklerin müslüman oluşu, Emeviler, Endülüs Emevileri, Abbasiler. Dikkatimi çeken şey adı konmamış olsada “Makasıd felsefesi”nin yansımalarını gösteren özellikle dini ve hukuki terimlerin anlam ve kavramlarını belirleme faaliyetleri. Hukukun temelleri. Tasavvuf. Birinci cildin dördüncü bölümü bilim ve tekniğe ayrılmış. Müzik yok.
Bize Yön Veren Metinler 2.cilt “Kuzey Gökkürede Yeni Bir Yıldız Selçuklu 1040-1299” alt başlığını taşıyor. Büyük Selçuklu Devleti, Malazgirt savaşı, moğol istilası. Arapça ve Farsça ile yakınlık. Tasavvuf. Türk kültüründe Devlet-toplum oluşumu. Siyaset ve devlette gelişmeler, iktisat ve hukukta gelişmeler, bilim ve teknikteki gelişmeler. Müzik yok.
Oysa bana göre “Bize Yön Veren Metinler” içinde Farabi, İbn Sina’nın müzik eserleri, Gazali’nin görüşleri önem arzeder. Onların yazdıkları müzik kültürümüzü şekillendirmiştir.
Bize Yön Veren Metinler projesinin devam edeceğini ümit ediyorum. Çünkü Türklerin daha Anadolu ve Avrupa macerası yazılmamış.
Proje çok önemli bir proje. Alev Alatlı önsözde “biz” tanımının sınırları üzerine dikkat çekerken, kitabın oluşumunda örnek alınan eserlerden bilgi verir. Önsözün sonuna doğru alanlarında uzmanlıkları tartışılmaz Prof.Dr.Abdülkerim Özaydın, Prof.Dr.Ali Güzelyüz gibi onlarca değerli ismin projeye katkı sağladığını anlıyoruz.
Ulusal Müzikoloji, biz kültüründen, biz kültürünün tarihinden yararlanır. Kültür tarihimizi açısından müzikologlara tavsiye ederim.