İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (İMÜ STMF) Türk Musikisi Bölümü 2016-2017 yılından beri eğitim vermektedir.
Bölümün kurucusu Niyazi Sayın’ın öğrencilerinden neyzen Doç. Dr. Ali Tan, kurucusu olmanın dışında kurulduğundan bu yana bölüm başkanlığını da yürütmekteydi. Geçenlerde bölüm başkanlığını devretmek ihtiyacını hissetti ve bölüm başkanlığını başka biri devraldı. Yani görev bana tevdi edildi. Arkadaşlardan biri sordu: hocam stratejiniz ne olacak diye?
Strateji çok önemli.
Strateji, bir devletin, bir üniversitenin, bir derneğin kurucusu, bir kurumun en üst temsilci başkanının gelecek planları, akademilerin vizyon-misyonu demektir.
Bu konuda fikrimizi zaman zaman yazdık, devletin bir müzik politikası olması gerekir dedik. Atatürk zamanında yapılmış olan strateji gibi. Bunun üzerinden yaklaşık 50 yıl sonra iç politikada bir başka politika belirlendi. İsteyerek veya istemeyerek. Türk musikisi konservatuvarlarının kurulması gibi bir ulusal strateji. Bundan 25 yıl sonra bilinçsizce veya plansızca konservatuvarların sayısı arttırıldı, dolayısıyla Türk musikisi konservatuvarlarının ve bölümlerinin de sayısı arttı. Bunun olumlu ve olumsuz yanları olduğu yazıldı. Ama bu bir stratejidir. Bu arada olumsuz bir hava yaratmak için konservatuvar sınavlarında bir kişinin sözüyle öğrenci alındığını iddia eden (03.05.2016) oldu, neyse ki kimse onu ciddiye almadı. Çünkü aklın yolu birdir, Türkiye’de böyle bir konservatuvar sınavı yoktu. Müzik alanında temizlik havarisi kesilen bazı kişiler birilerini hırsızlıkla suçladıkları raporlar ellerinde kaldı. Onları da dinleyen kimse kalmadı.
Gerçekler kazandı.
Uluslararası bir müzik politikası için planlama devlet stratejisidir, bir bölüm stratejisi olamaz. Bugünlerde Türk ülkeleri arasında uluslararası festival düzenlenmeğe çalışıldığını duydum, işte bu devletin müzik stratejisidir.
Yine stratejik planlamaya katkı sağlayacak bir milli konservatuvar anlamında müzik üniversitesi geçen yıl kuruldu: Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesi (2017). Bu üniversitenin belirleyeceği ve önereceği müzik politikası ülkenin müzik konusunda stratejisi olacaktır. Umarım başarılı olurlar, ülkenin uluslararası müzik politikasının belirlenmesinde. Tepede planlanan müzik politikasını eğitimle desteklemek müzik bölümlerinin görevidir, kendilerinin yüklendikleri vizyon-misyon çerçevesinde.
İMÜ STMF Türk Musikisi Bölümünün misyonu, akademik eğitim almış sanatçı yetiştirmektir; meslek okulu gibi her kese meslek öğretmek değildir.
İşte bu noktada strateji-mıtrateji işlemiyor. Akademilk amaçları olan bir bölüm, hiç istemediği halde bir emirle/bir sözle akademik seviyeden meslek okulu seviyesine dönüşüyor. Yapacak bir şey yok, bu bir devlet politikasıdır, bu bir devlet stratejisidir. Bir bölüm başkanı bütün stratejiyi etkileyecek bir işleme kalkamaz, kalkması anlamsızdır. Sadece üst makamlara fikrini söyler, söylemekle kalır. Kendi kendimizi kandırmayalım. Bu durumlarda devletin kulağı sağırdır, alt kullarını duymaz, ama dinler (en azından ben dinlediği kanaatindeyim).
Bir ülkede müzikoloji stratejisinin ne olması gerektiğini daha önce yayınlanan Müzikoloji ve Kaynakları (2006) kitabında, sonrasında 2011’de kurduğum GÜ TMDK Müzikoloji Bölümü ders planlarında gösterdim, derslerde anlattım, konuyla ilgili yine bu köşede yazılar yazdım. Müzikolojide benimsediğim strateji Evrensel Müzikoloji’dir. Bölüm başkanı olarak stratejim, evrensel müzikoloji prensiplerine uygun olarak müzik eğitiminde realist olmaktır.
Bir bölüm başkanının stratejisi, kendisinin yetkisi kadar olabilir. Bu da zaten YÖK Akademik Kurullar Yönetmeliğinde bellidir. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenli yürümesini sağlamak. Bütün zamanlarda Bölüm Başkanlarının eğitimi sürekli ve düzenli halde yürümesini sağlaması anlamına gelir. Bir bölüm başkanının bunun dışında özel stratejisi olamaz.
Teröristlere karşı Zeytin Dalı Afrin harekatının yapıldığı şu günlerde kahraman ordumuza başarılar diliyorum, Allah yardımcıları olsun.
Recep USLU