Bugün - Tuesday, September 10, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …

Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Yazı Tarihi: Monday, December 26, 2016

Bilmek için bilimle, bilgiyle uğraşı ne güzel bir uğraşıdır. Buna bir de teşvik ve ödüllendirme eklenirse güzel kelimesi ikiyle çarpılmış olur. Müzik ve bilimiyle uğraşanların teşvik edilmeleri gerektiğinin en önemli temel sebebi, toplumun kültürünü yansıtması, toplumun kimliğinin oluşmasına yardımcı olması, toplum kültürünün bir parçası olması ve kimliğini temsilde en kolay kabul edilebilir araçlardan biri olmasıdır.

Yüzyıllardır bu böyledir, tıpkı okuma yazma oranının teşviki gibi müziğin de teşvik edilmesi gerekir.

Geçen hafta İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türk Musikisi Bölümü ilk panelini İMÜ Göztepe yerleşkesinde gerçekleştirdi. İMÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Kahraman ve yardımcıları, Sanat Tasarım Mimarlık Fakültesi Dekanı ve öğretim elemanları, Bölüm yardımcıları ve Anabilim Dalı başkanları, yabancı misafirlerin de katıldığı panel dinleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

İşte bu bir ödüllendirmedir. Bir üniversitenin müzik bilimiyle uğraşan bilim adamalarına sahip çıkıp onları ağırlaması bir ödüllendirmedir.

Müzikoloji ve Organoloji Özelinde Türk Musikisi başlıklı Panelde Yrd. Doç. Dr. Recep Uslu başkan olarak yer alırken, Yrd. Doç. Dr. Deniz Tuncer Müzikoloji ve Türk musikisi, Yrd. Doç. Dr. Seda Tüfekçioğlu Organoloji ve Türk musikisi, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Feyzi ise Müzikoloji ve Müzik tarihinde ödüllendirme konusunda yapılan son araştırmalar hakkında bilgi verdiler.

Yrd. Doç. Dr. Deniz Tuncer, dünyada ve Türkiye’de Müzikolojinin kuruluşu ve gelişimi, Müzikolojinin alt dalları, Kerman ve Dahlhauss gibi önemli teorisyenlerinden, görüşlerinden, Türkiye’de “Müzikoloji” başlıklı ilk yayından, Müzikbilimi denilmesinin de bir sakıncası olmadığından ve Müzikolojinin Türk musikisi ile ilgisine değindikten sonra Müzikolojide akımlar konusuna kısaca değindi. Başlıklara taşıdığı akımlar arasında Pozitivist gibi eski akımlar yanında Oryantalist ve Yapısalcılık dikkat çekici idi.

Yrd. Doç. Dr. Seda Tüfekçioğlu, Organoloji’nin tanımı ve müzikolojinin bir alt dalı olduğuna değindikten sonra, Organoloji’nin alt dallarının nasıl anlaşılması gerektiği konusunda bir öneride bulundu. Ona göre Organoloji’nin alt dalları:

1-Sistematik Organoloji, 2-Çalgıların Morfolojisi, 3- Çalgıların Tarihi

şeklinde bilinmelidir. Türkiye’de Organolojinin gelişimi için yapılan çalışmalarla, Türk musikisi organolojisi alanının Cafer Açın gibi ünlü organologlarından ve yaptıklarından söz etti. Ali Tan (Ney Kitabı, Kültür Bakanlığı yayını), Ayhan Sarı (Türk Musikisi Çalgıları kitabı), Gözde Çolakoğlu-Sarı (Kemençe Kitabı, morebooks.de), Seher Tetik-Işık (Santur) gibi bazı akademisyenlerin organoloji çalışmalarına dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Feyzi, Müzikoloji ve Müzik tarihi arasındaki ilişkiden söz ettikten sonra Türkiye’de ilk müzikolog olarak nitelenen kişinin Rauf Yekta olduğunu, Suphi Ezgi ve diğer öncü müzik nazariyatçılarından söz etti. Müzik tarihçilerinden Nazmi Özalp ve Yılmaz Öztuna’nın önemine rağmen, akademik müzik tarihçiliğinin ise henüz gelişmemiş olmasından yakındı. Müzisyenlerin “hami” ya da bugünkü ifadeyle “patronajlığını” yapmanın öneminden söz etti. Müzik yazarlarının bazen ödül almak için aynı kitabı bir-iki padişaha sunduklarını, özellikle Haşim Bey mecmuasını örnek vererek konuya giriş yapan Feyzi, Türk müziği tarihinde ödüllendirmenin özellikle Tanzimat döneminden itibaren “nişan verme” şeklinin Fransızlardan örnek alındığını, önceleri belirli bir değeri olan nişanla ödüllendirmenin zamanla sadece manevi değeriyle verilmeye devam edildiğini, sonunda Cumhuriyetle kalktığını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Feyzi, Atatürk Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyesidir.

Gelen bir soru üzerine Yrd. Doç. Dr. Deniz Tuncer, Türkiye’de müzik arşivciliğinde henüz istenen seviyeye gelinmediğini, İTÜ TMDK’da bir başlangıç yapıldığını (bu konuya daha önce bu köşede yayınlanan bir yazımda değinmiştim) ve KATÜ TMDK’da Doç. Dr. Abdullah Akat’ın yaptığı Karadeniz müziği arşivciliğinin digital müzik arşivciliğine öncülük edebileceğinden söz etti.

Müzik tarihimizde ödüllendirmenin daha eskilerden örnekleri verildi. Panel’in başkanı tarafından bestekar, müzik eğitimcisi, Sistemci müzik teorisyeni Abdülkadir Meragi’ye Celayirliler tarafından Bağdat’ta verilen “hat nişanları, yüzbin altın”, Timur tarafından Semerkant’ta “bağ-bostan ve mücevherlerle süslü hırka hediyeleri”, Abdülaziz Meragizade’ye verilen Edirne’de bir köyün gelirinin verilmesi, İstanbul’da makam icat eden Hızır Ağa’ya verilen bir “kese altın” gibi örnekleri hatırlatıldı. Üniversitelerin de müzik yapanlara konser, müzik bilimi yapanlara salon tahsis etmelerinin önemli bir teşvik ve ödüllendirme çeşidi olduğuna dikkat çekildi.

Sanat Okumaları başlığı altındaki İMÜ Türk Musikisi Bölüm faaliyetleri bu hafta, Amerikadan bir yabancı müzikoloğu ağırlayacaktır: Juan Castrillion. Müzisyen ve araştırmacı Juan Castrillion kendi yönettiği ve senaryosunu yazdığı “Rehavi (Muvakkitler)” başlıklı bir kısa filim tanıtımı yapacak, tarih 28.12.2016, yer İMÜ Cevizli Yerleşkesi.

Geçen yıl “akademik teşvik yasası ve müzikoloji” başlığına yer veren bu köşede, tam da olayın yıldönümünde Yrd. Doç. Dr. Ahmet Feyzi tarafından yine müzik ve bilimi yapanları ödüllendirmenin tarihinden bir parça, özellikle nişan vermenin örneklerle anlatılması da ilginç oldu. 

Cumhurbaşkanlığı tarafından “Sanat Ödülleri”nin verilmesi kadar sivil toplum kuruluşlarının da Türk musikisine ve araştırmacılara destek vermesi çok önemlidir. Ankara’da faaliyet yapan Dilgüşa Musiki Derneğinin beni arayıp yazılarımı takip ettiklerini söylemeleri de ayrı bir teşvik.

Aralığın ikinci haftasında Itri adına müzik ödülü verilmesi organizasyonu üzerine geçen yıl yapılan farklı değerlendirmeleri hatırlarsınız. Bu derginin köşesine de taşınan konusa epey spekülasyon olmuştu. Bu yılın Itri adına verilen ödülleri henüz açıklanmadı. Aslında bu ödüllendirme için önerim, Itri’nin ölüm yıl dönümü olan, her yılın ikinci ayının ilk haftasında yapılmasıdır. Çünkü bu konudaki son görüşler özellikle şubat ayının ilk haftasında yoğunlaşmaktadır.

Itri hakkında yeni bulguların yazılan aktarımlarını makale ve araştırmalarda, yapılan radyo ve TV programlarında okumak ve dinlemek, yeni araştırmacıları bir ödüllendirme şekli değil mi?

Bununla birlikte patronajlıkta da, ödüllendirmede de zaman zaman aksamalar olmaktadır. Türk musikisinin gelişimi neredeyse yarıdan fazlasıyla teşvik ve doğru ödüllendirmelere dayanır.

Müzikbilim araştırmacısı Sn. Ayhan Sarı’nın editörlüğünü ve patronajlığını yaptığı musikidergisi.com’da geçen yıl son yazılarımdan biri “Itri’nin muamması” idi. Çözüm önerimi de yazmıştım. Ödülünü önceden aldığım ve bu teşvikle başladığım Itri araştırmalarından sonunda “Mustafa Itri Buhurizade Panoraması: Bir Klasik Müzik Ustası” (toplam 532 sayfa, satın alınabilecek web site: morebooks.de, 2016, e-book, ISBN 978-3-639-81013-4) adıyla bir kitap yazmış olsam da, Itri bende hala bir muamma, bilmiyorum benim gibi başka hisseden var mı?

Bu hafta yaşadığımız yılın son haftası. Bütün okuyucularıma ödüllendirmelerin devam etmesi umuduyla, nice sağlıklı, bol ödüllü seneler diliyorum.

Şimdi merakım acaba “Mustafa Itri Buhurizade hiç yılbaşı bestesi/besteleri yapmış mıdır?”

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Yirminci yüzyıl: İcracının çağı*...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Yalancı politikacılar ile onların yalancı trollerine karşı toplumsal dayanışmaya ihtiyacımız var…
()
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.26ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys