Bugün - Tuesday, March 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Müzikoloji ve yeni Türkiye...

Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Yazı Tarihi: Saturday, July 14, 2018

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günümüz kutlu olsun.

Yeni Türkiye ülkemiz için hayırlı olsun.

Müzikoloji camiasının beklediği müzik politikamız ve akademik problemleri en kısa zamanda çözülmüş olsun.

Bir yazımda Devletin kulağı olduğunu söylemiştim ya, ama neyi ne zaman duyduğu tam olarak anlaşılamıyor. İşte bu noktada hatırlamamız gereken soru “geciken adalet, adalet midir?”. Yeni devlet sistemimizden beklediğimiz “Adalet mülkün temelidir” sözünün “gecikmeden” yerine getirilmesidir. Bir gerçeğin veciz ifadesi olan bu sözün kime ait olduğunu belirtmeme gerek var mı?

Şimdi Göktan Ay’ın fikirlerini destekleyecek bazı müzikolojik akademik problemlere değineceğim. Hem Yeni Türkiye için hem de yaklaşan “akademik teşvik” için bu konuları önemsiyorum.

YÖK her akademisyenden akademik-bilimsel faaliyet istiyor, iki yıldır devlet teşvik veriyor. Bunlar güzel. Ama sorun da burada başlıyor. Bundan on yıl önce bazı akademik siteler kuruldu, kurulurken pek çok akademisyene yazılarınızı ücretsiz yayınlayacağız derken, yazılar ilgili sitelere gönderildi. On yıl sonra kendi yazınızı görmek için bile artık ücret isteniyor. YÖK bunu on yıl önce görmeli değil miydi? Akademik faaliyet isterken, akademisyenlere ücretsiz ortamlar hazırlaması gerekmez miydi?

Akademik dergilerde makale yayınlatma olayı bir problem halini aldı. Bundan on yıl önce makale yayınlamak için hiçbir ücret istemeyen ve üste para veren dergiler varken, on yıl sonra ücret istemeyen dergi bulamaz oldunuz. Artık dergilerde makalenizi yayınlatmak için ücret istemeyen dergi kalmadı. Yazınız ne kadar akademik-bilimsel olursa olsun. Akademisyen emek verdiği yazısı için on yıl önce yayıncıdan para alırken, on yıl sonra üste para vermek zorunda. Bunun adı ilerleme olamaz? Bunun adı akademik teşvik olamaz. Eğer denirse ki on yıl önce vermedik ama gecikmiş de olsak iki yıldır “akademik teşvik veriyoruz ya, işte ordan alın, oraya verin” denirse, nerde kaldı bunun akademik artı getirisi, ödülü, emek karşılığı? YÖK bunu on yıl önce görmeli değil miydi?

Şöyle denebilir “üniversitelerin dergileri var oralarda yayınlayın”. Tamam, yayınlayalım. Fakat bazı küçük hesaplar peşinde olan, akademik faaliyetin ne olduğunu bile bilmeyen, kıskanan “Prof.” Ünvanlıların başarılı akademisyenleri engellediklerini, engelleyebileceklerini YÖK bilmiyor mu? Çünkü bu Prof.ların bir kısmı eski Türkiye’nin prof.ları. Herkese uygulanan kararlara saygım var, ama burada demek istediğim, şöyle veya böyle yayım aşamalarını geçen ve “akademik emek ürünü olan makaleye para ödenmesi” konusudur. Doğru olan da üniversite dergilerinde yayınlanan akademik makalelere para ödenmelidir, akademik yazıları değerlendiren hakemlere para ödenmelidir diye düşünüyorum. YÖK bunun tedbirlerini almalıdır, “Akademik teşvik” uygulamasını kaldırmadan.

Akademik atıf diye bir uygulama var. Akademik teşvik veya akademik personel bilgilerinize bunları girebiliyorsunuz. Bildiğim kadarı ile Tıp ve teknik alanlarda akademik atıfla ilgili çalışmalar var. Yani siz sağlıkla ilgili akademik bir yazı yazmışsanız, yazınıza yapılan atıfların çoğunu uluslararası indekslerde görebiliyorsunuz. Peki Türk Müzikolojisi alanı ne olacak? Türk Müzikolojisinin böyle uluslararası bir indeksi yok, çünkü Türk müziğinin problemleri ulusal sınırlarla, biraz zorlarsak Türkçe konuşan Türk toplumu ile sınırlı. Buna rağmen Batı müziği ile ilgili bir yazı uluslararası bir dergide yayınlanırsa, az da olsa şanslısınız indekslerde bunu görebilirsiniz. Az da olsa çünkü indeksler bütün akademik yazıları değil bazı dergilerde yayınlananları gösteriyor. Türk müziği ile ilgili yirmi beş yıldır akademik yazı yayınlıyorum. Böyle bir indeks sistemi olmadığı için yazılarıma yapılan atıfları yayınlanan makale ve kitapları takip ederek “on yıldır” ben not alarak topluyorum (teşvikten önce de dikkate alınan bir akademik değerdi). Düşünün her yıl sürekli yayın takibi yapmak zorundasınız (bir akademisyen kendi “uzmanlık alanı”yla ilgili yayınları takip etmeli ama “bütün alan”daki yazıları takip etmek zorunda değil). Çoğu zaman meslektaşlar “bana atıf yaptın mı?” diye soruyorlar, yapmadığımı duyunca üzülenler ve küsenlerle karşılaşıyorsunuz. Çoğu zaman yapılan atıfları ilgili yılda değil, gecikmiş olarak tespit edebiliyorum, teşvikten hisse alamıyorum. Yani 2017’de vereceğim teşvikte 2016’da yapılan atıfları tespit etmeliyim, ama o kadar çabama rağmen 2017’de gözden kaçırdığım birçok 2016’da yapılan atfı 2018’de görüyorum, bidirimde belirtememiş oluyorum. Bunu ifade eden diğer arkadaşlarım gibi müzikologların atıf kaybı ne olacak? Eski Türkiye’nin müzikoloji dünyası ve akademik atıf tespiti. 01 Şubat 2016’da da atıf konusunu yazmıştım, o günden bugüne “Ulakbim Ulusal Veri Tabanı”na bakıyorum 2-3 tane yazım çıkıyor. Umarım şimden geri Yeni Türkiye’de bu sorun aşılır. YÖK bunu dikkate almalı, ama kısa süre içinde halletmeli.

Akademik yayın ve yayınevlerine getirilen sınırlamalar var. Yani bir yayınevinin “uluslararası sayılması” yetmiyor, 20 değişik yazarın eserini yayınlayan beş yıllık kurum olması tanımı var. Akademik teşviklerde bu mecburiyet midir, tavsiye midir? Belli değil. Buradan şu çıkarılabilir mi? Bir kişisel yayınevi sahibinin yayını ne kadar İngilizce olursa olsun, ne kadar akademik-bilimsel ölçülere uyarsa uysun, ne kadar uluslararası platformlarda yayın ve reklam yaparsa yapsın, 20 kişinin eserini yayınlamadığı için uluslararası yayınevi sayılamaz denebilir mi? Beş yıllık şartı biraz anlaşılabilir ama bu 20 kişi şartı nedir? Üstüne üstlük kişisel yayınevleri için başkasının eserini telif anlaşması yapsalar da yayınlayamaz sınırlaması konulmuş. Bu duruma göre beş yıllık bir kişisel yayınevi tarafından akademik kriterlere uygun tamamı İngilizce bir eseri uluslararası kabul etmeyelim ama sadece İngilizce özeti var diye Türkçe bir akademik makaleyi uluslararası yayın sayalım. Bir çelişki yok mu? YÖK teşvikte ki bu sınırlamaları gözden geçirmelidir.

Yazıların akademik olup olmadığının ölçüsü aslında bellidir. KABAS prensibi, yani “kaynak, bulgular, analiz, sonuç”. Ayrıntılara girmeye gerek yok, her akademisyen bunu bilmeli. Fakat her alanda değerlendirme yapacak uzman sayısı yeterli olmadığı için, XV. Yüzyıl Türk müziği ile ilgili bir makaleyi, XX. Yüzyıl Türk müziği ile ilgilenen hayatında KABAS prensibini duymamış olabilir ama uygulamamış birine gönderiyorsanız, saçma sapan gerekçelerle yazınızı ret edebiliyor. Yazarın buna tepkisi ne olursa olsun, dergi editörü o yazıyı ret edilmiş kabul ediyor. Makale hakemi haksız ama dergi editörü haklıdır. Veya yayın incelemesine ücret ödenmediği için akademik yeterliliği olmayan bir yazıya yayınlanabilir imzası veren hakemler. Buyrun bu da kendi içimizden bir sorun. YÖK buna bir şey yapamaz, müzikologlar. Kendi vicdanlarımızı ve akademisyenliğimizi sorgulayalım, hakemlik yaparken “yiğidi öldürelim ama hakkını yemeyelim”, yani yiğit bir akademisyeni hem öldürüp hem de hakkını yemiş olmayalım.

Göktan Ay’ın yazılarında belirttiği olumsuzluklar, umarım çözüm bulsun. Çünkü onun dile getirdikleri Türkiye’de müzikolojiyi çok yakından ilgilendiren problemler. Bazılarının Prof. Dr. M. Şişman’ın cevabında görüleceği üzere dikkate alınmış olması güzel (“Tambur” yazılır, “tanbur” değil; “repertuvar” yerine “dağar”ı kabul edelim artık). Bu problemlere çözümler bulunmadıkça Ayhan Sarı köşesinde “müzikolojiyi abarttık” diye ironik başlıklar atmaya devam edecek. Şimdi ben burada sorunları Göktan Ay, Ayhan Sarı, Hakan Güngör, M. Bardakçı gibi dile getirdim, her kes için, müzikoloji ve akademik kamuoyu için.

Haftaya müzikte düalizm ve deizm konulu müzik felsefesi var. Bu konuyu geçen yazımda belirtmiştim. Yani sizce müzikte düalizm ve deizm denilince ne akla gelebilir? Siz olsanız ne anlatırdınız?

Yeni Türkiye’nin güzel şeyler yapacağına inanmak istiyorum. Musikidergisi.com’da haber olarak da yayınlanan “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu”na başarılar diliyorum. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günümüz kutlu olsun.

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Serhanende Nurettin Çelik ...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Dengeleri tutmak uğruna değerleri yok sayan, kendi sonunu hazırlar…
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.34ms