Bugün - Sunday, December 22, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...

Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Yazı Tarihi: Tuesday, May 26, 2015

Yıllar önce müzikoloji alanında gördüğüm önemli bir eksiklik idi.

Bir bilgi alanında yapılanlar hakkında mutlaka bir bibliyografya yayınlanması, insan gücünü doğru alanda kullanmak için nerdeyse modern bilgi anlayışının olmazsa olmazıdır.

Müzikolojide araştırma yapmaya başladığım zaman nerede ne gibi konular yapılmış, aynı şeyleri tekrarlamamak, yapılanları tekrar yapmamak, yapılanlardan fikir almak için böyle bir bibliyografya bilgisi öğrenmek istedim. Bulamadım.

Türkiye Bibliyografyasının müzik bölümü çok kısırdı.

Bundan yıllar önce, her bilimde olduğu gibi öncelikli problemin bu olduğunu düşündüm ve müzik bibliyografyası yapmağa karar verdim. Önce akademi camiasında çalışılan bilgileri toplamaya başladım ama, bu çalışmalar daha çok yapılanları veriyordu, yapılacakları göstermiyordu. Yapılması gerekenler hakkında fikir verecek daha geniş bir bibliyografyaya ihtiyaç vardı ve kaynaklar yani yazmalar ve belgeler üzerine çalışmaya başladım.

Bir Türk müziği bibliyografya kahramanı olarak değerlendirdiğim Mustafa Yeşil’i o zaman tanıdım. Musiki Mecmuası’nda yazdığı Türk müziği bibliyografyası yazısını bir kaç sayı sonra neden yarım bıraktığını hep merak ettim, çok uzun yıllar sonra,yaklaşık on yıl sonra tesadüfen başka birinin anılarında rastladığım bir hatırayla öğrendim. Üzücü bir hikaye.

İlk Türk müziği bibliyografya çalışmamı zenginleştirmek amacıyla gittiğim IRCICA  (İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) adlı bir kuruluşun kütüphanesinde bir süre çalıştım. Aynı kuruluşun arşivinden yararlanmak istediğim zaman tanıştığım Prof. Dr. Ramazan Şeşen benden çalışmamın bir kopyasını istedi. Böylece elimdeki malzemenin ilk ürünlerini IRCICA kuruluşuna bırakmış oldum. Osmanlı Musiki Literatürü Tarihi adlı yayınladıkları kitapta bolca teşekküründen anlıyorum ki bu yayının ortaya çıkmasında benim bibliyografyam tetikleyicilerden biri olmuş.

İTÜ TMDK’da resmen göreve başladığım ilk yıl elimdeki malzemeden Müzikoloji ve Kaynakları projesini yaptım. Konservatuvarın bu ilk projesi üniversite tarafından desteklendi ve daha sonra bu proje kitap olarak İTÜ Vakfı tarafından yayınlandı.

Bibliyografya çalışmasına devam ettim. Artık okulda herhangi bir konuda kaynak isteyen bana soruyordu. Zamanla bende bu okulun bir dokümantasyonu olması gerektiği fikri doğdu ve gönüllü olarak bu oluşumun çekirdeğinde yer aldım. Ancak çabalarımın sonunda gördüm ki bu iş benim gönüllü olmamla olmuyor. Sunduğum projelere “hayır” diyenlere rağmen, bu oluşumu resmen kütüphaneye çevirdik ve İTÜ Ercüment Berker kütüphanesi oluştu. Projelerime “hayır” diyenler bu özel müzik kütüphanesinde başrolde yer aldılar. Açılışta bir konuşma yaptım. Konuşma metnimde gerçeklere yer verdim. Ancak dinleyici konsepti gereği bazı bölümleri atladım, bazı bilinen gerçekler elimdeki metinde kaldı. Kütüphanenin açılışı çeşitli dergi ve gazetelerde haber yapıldı. Hemen hemen hiç birinde adım geçmemektedir. Ancak konuşma metnimi ricayla elimden alan muhabirin, konuşma metnime dayanan yazısının yer aldığı bir tek gazetenin haberi, olayların perde arkasını yayına taşımış oldu.

Bu sırada daha da genişlettiğim bibliyografyamı gören bir arkadaşımın tavsiyesi ile Kitabevi Yayınevine gittim. Onlar da bana inceleme kurulu için bir kopya bırakmamı istediler ve bir kopyada bu yayınevine bıraktım, hatta bir yayın anlaşması yaptık. Bir ay sonra yayınevinin uygun görmediği gerekçeleri belirtilmeksizin bana iletildi. Ardından çalışmaya devam ettim. Eski yazılar, Arapça ve Farsça kitap ve makalelerden oluşan eserler, 1928 sonrası kitaplar ve makaleler olmak üzere bibliyografya iki cilt oldu. Pan yayıncılıkla görüştük, müsait olmadıklarını ifade ettiler. Taksim’de sahaf ve kitap yayınevi Simurg sahibi İbrahim Yılmaz ile görüştük ve incelemek için bir kopya istedi. Üç ciltlik bibliyografya metnini ona incelemesi için verdim. Hala cevap gelecek, bugüne kadar ne cevap geldi ne de yayınlandı. Bu görüşmeden yıllar sonra, 2012’de Simurg yayınevi kapandı.

Pek çok gazete haberleri bibliyografyası, kayıtlara geçmemiş yazma ve basma yeni kaynaklar ile müzik bibliyografyası genişlemeye devam etti. Bu üç cilde ulaşan bibliyografyayı, Müzikoloji Bölüm Başkanı olarak göreve başladığım Gazi Üniversitesi'ne proje olarak sunmak istedim. Rektör, üniversiteye para kazandırmayan projelerle ilgilenmediğini belirtti (2012). Proje istediğim gibi yapılırsa, uluslararası/enternasyonal/international olmaya çalışan bir üniversite için çok önemli bir prestij getireceğini anlattım. Rektör’ün teklifi "bunca yıllık emeğin karşılığını istemezsen düşünürüm" oldu.

Bir makale yayını dolayısıyla 2014 yılında Yeni Türkiye Yayınevi'ne gittim. Hasan Celal Güzel, sempatik yaratılışlı eskimeyen milletvekili, genç dinamik. Daha önce bir proje dolayısıyla tanışmıştık. Bir kopya bırakmamı, söz vermediğini ama bir yıl içinde bu konuda önemli bir sonuç alabileceğini, ancak ticari sonuç beklememi söyledi. Bir kopya da oraya bıraktım. Ancak hala bir cevap yok, sanırım gelmeyecek.

İşte Türkiye’de yayınlanmış Türk müziği ve Batı müziğini ilgilendiren bütün kitap ve makale yayınlarını, dergi ve gazete yazılarını, müzik belgelerini, müzik yazmalarını, müzik kaynaklarını başvuru eseri haline getirmeyi amaçlayan bir Müzik Bibliyografyası’nın başına gelenler. 1994’ten 2015’e kadar süren macera.  Amin Maalof’a söylesek, Yüzüncü Ad veya Semerkand kitaplarında yaptığı gibi yeni bir roman yazacaktır.

Şundan eminim Türk müziği bibliyografyasında Mustafa Yeşil bir kahramandır. Başka Türk müziği bibliyografyası kahramanlarının olduğunu da biliyorum. Eleştirilere rağmen. Onur Akdoğu bir müzik bibliyografyası kahramanıdır. Müzik bibliyografyası derslerinde kitabından söz ettiğimiz ancak mevcudu kalmadığı için satın alamadıkları kitabın yazarı M. Salih Ergan.

Yıllar önce müzikoloji alanında gördüğüm önemli bir eksiklik idi. Bütün elektronik imkanlara rağmen hala Türk müzikolojisi alanında bu eksiklik mevcuttur.

Türkiye’de müziğin sponsorları, projelere destek vereceğini söyleyen, proje arayan resmi makamlar ve kuruluşlar, neredesiniz, çağrım sizlere.

Recep USLU

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Yirminci yüzyıl: İcracının çağı*...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
"Bilgi artık her yerde..."
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.59ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys