"Pruning strategy - budama strajesi" veya "The Pruning Approach - budama yaklaşımı/girişimi" diye çevirebileceğimiz bir yöntem var.
Bu yöntemi dünyada büyük devletler küçük devletlere veya örgütlere uyguluyor. Sözkonusu taktikte yeteneksiz yöneticilerin önemli mevkilere gelmesi sağlanarak yönetimler veya devletlerin içten zayıflatılması hedefleniyor.
Geleneksel Türk müziğinin içinde bulunduğu durum gözönüne getirildiğinde sanki "cuk" diye oturuyor.
1826'da başlayan, 1926 ile devam eden ve 1976 ile de "uyum!" sağlayan, kabuk değiştiren ama nerdeyse 300 yıldır bir türlü başarıya ulaşmayan Türk müziği(*) hamleleri ve sonuçları bugün müzik uğraşanlarımızca artık kanıksanmış, alışılmış, bıkılmış, bezilmiş bir hale gelmiş durumda.
Yap-boz süreci bir türlü bitmedi. Gelen gideni hep arattı.
Yakın geçmişte yaşadığımız bir vak'a: "Müzik Medya Sempozyumu'nda (Mayıs-2014-İstanbul) yeni basılmış topu topu dört kaynaktan -hem de olduğu gibi- aldığı cümlelerle bildiri sunan bir "bildiritör"e tepki dile getirilmiş, durum düzenleyici pozisyonunda olan fakültenin o zamanki dekanı tarafından "niye kavga ediyorsunuz ki, bakın, ne eksiğimiz var" şeklinde geçiştirilmeye çalışılmıştı. Sonradan anladık ki o bildiriyi sunan şahıs bu ve bunun gibi afarozlamalarını özgeçmişine bilimsel çalışma adı altında ekleyerek titrine basamak yapmış. Ve bu kişi bir taşra üniversitesinde gerçekten bölüm başkanı olarak görev yapıyormuş..."
Bunun gibi örnekleri çevremizde sıklıkla yaşar hale geldiğimize artık daha çok tanık olmuyor muyuz?
Görev başında olan yöneticiler dışında hiç kimsenin memnun olmadığı bu durum akla CİA'nın terör örgütlerine uyguladığı yöntemi getiriyor.
"The Pruning Approach".
Bu yöntemde yeteneksiz yöneticiler en üst kademenin alt kademelerine getiriliyor. En üst kademeye dokunulmuyor. Fakat ona yardım edecek, amaçlarını gerçekleştirmesini sağlayacak alt kademelere baştaki ana yöneticinin düşüncelerini uygulayacak yetenekte ve yaklaşımda yöneticiler seçtirilmiyor.
Nasıl yöntem?..
Bu yöntem size de "yabancı gelmiyor" mu?..
_________________________________________-
(*) Batı konservatuarından yetişmiş müzik insanlarımızın uygulama, çalışma ve ürünleri de Türk müziği deyimi içinde değerlendirmekteyiz.