Konuyu dallandırmayıp sadede geleceğim.
Bilindiği gibi üç yıl öncesine değin Ankara'da askeriyeye iki yıllık eğitim sonucu bandocu yetiştiren "Mızıka Okulu" bulunmakta idi.
Ağız armonikası çalgısına da "mızıka" dendiğini biliyoruz.
Diğer yanda ise "mızık-mızıkçı" şeklinde bir kelimenin Türkiye halk ağzında öteden beri kullanılageldiğini bilmeyenimiz yoktur.
Mızık ve mızıka; mızıkçı ve mızıkacı…
Diyeceğim şöyle:
Halk "mızıka" haline getirdiği kelime ile "1828'de batı müziği öğretmek ve bu geleneği Osmanlı tebaasında yaymak maksadıyla kurulan ilk devlet konservatuarı demek olan" Saray'a bağlı Muzika-yı Humayun kurumundaki batı müzikçilerinin yaptığı müziği mi kastetmektedir?
"Mızıkçılık" ile "batı/avrupa müziği" arasında halk nezdinde tepkisel bir ilişki var mıdır?
Bir yanda mızıkçılık, diğer yanda batı müziği, bando bakır üflemeli çalgıları ve ağız armonikası" demek olan ve en önemlisi 200 yıla yakın bir süredir Türk Silahlı Kuvvetleri bandolarına müzisyen astsubay yetiştiren "mızıka okulu".
Türk Silahlı Kuvvetleri bandolarına müzisyen astsubay yetiştiren "mızıka okulu"nun adı 2016 yılından itibaren Milli Savunma Üniversitesi Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu olarak değiştirilmiştir.
. . .
Musika, muzika olarak başlayan başlayan, müzikte batılılaşma/avrupalılaşma süreci nasıl olmuştu da halk ağzında "mızık-mızıkmak-mızıkçılık" ve en önemlisi askeri tanımda da "mızıka" şekline dönüşmüştü?
Nerden baksanız müzikolojik bakış açısının yoksunluğundan kaynaklanan bir garabet görüntüsü.
Kim izin verdi?.. Bellidir.
Kimler on yıllardır görmedi?.. Yine bellidir.
Görülen şu ki bir yanda halkının "mızık" dediğine devletin askeri resmi kurumu "mızıka" demiş ve "mızıka okulu"nu açmıştır.
Ondan sonra da "Türkçe'de müzik gibi -uü ve -ıi harfleri yan yana gelemez" diyen; Orta Asya Türkçesinde yüzlerce yıldır kü/küy/küğ olarak kullanıldığını, Osmanlıda da "kök" dendiğini söyleyen/yazan/uygulayan olanTürkiye'nin akademik ilk müzikbilimcisi Prof. Gültekin Oransay'ı 12 Eylül 1980 sonrası sıkıyönetim komutanının "dediği dedik" demek olan 1402 sayılı yasa ile 1983 yılında Üniversite'den atmış, altı yıl sonra da ölümünü görmezden gelmiştir.
Bando'ya ta 2016 yılına, Milli Savunma Üniversitesi kurulana dek "mızıka okulu" diyen devletteki müzik üst düzey yöneticileri kimlerdi dersiniz?
. . .
"O gitti, bu yok oldu" ağlaşmaları yerine:
"Kim yaptı? Neden yaptı? Nasıl yaptı?"
İsim isim ifşa edin. Bilelim.
Herkes öğrensin.
O yöneticiler ki, isimlerinin olumsuz manada ister yerel, ister genel tarihe geçeceğini bilsinler.
Türkiye'de her yok olanın, her yozlaşanın ardından sahte timsah gözyaşları döküldü on yıllar boyu.
Kimse, bu yok olmanın altına kimin imza attığını araştırmadı.
Tesbit etmedi.
O solcu geçinen kimi basın mensupları/yazarlar dahil.
Hala da edilmiyor.
Yaptıkları ise kısır "laklak" dan ibaret.
. . .
Sizi gidi "mızıkçılar" sizi…
_________________________________
Mızıka Okulu Tarihçesi için BKZ:
http://www.kkk.tsk.tr/Okullar/Bando_Okullari/myo/hakkinda/tarihce.html