Sempozyumlar ve kongreler hem bilimin gelişmesine katkı sağlarlarken, diğer taraftan Türk bilim adamları ile yabancı bilim adamlarını bir araya getirerek tanışıklıklarını arttırmaktadır. Bu bir taraftan bilimin gelişmesine katkı sağlarken, diper taraftan uluslararası bilim ve kültür alanında Türkiye’nin yerinin belirlenmesine katkı sağlamaktadırlar. Daha bir çok faydası olduğunu kimse inkar etmez.
Bu yıl Müzikoloji adına, düzenlenecek bir kaç Bilgi şöleninden[1] yani sempozyumlardan söz etmek istiyorum. Peşin peşin söyleyeyim, bütün sempozyumlardan haberim yok, bana gelen haberleri sizlerle paylaşacağım. Bunlardan ikisini Gazi Üniversitesi TMDK Müdürlüğü, ikisini Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (MÜZDAK), ikisini Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, birini Tokat Valiliğinin önderliğinde Gaziosman Paşa Üniversitesi TMDK, birini Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı düzenleyecektir.
Gazi Üniversitesi Kutlu-Doğum Haftası etkinliği:
Bilgi-şölenlerine geçmeden önce Nisan’da gerçekleşecek Kutlu-doğum haftası konserine değinmek gerekir. Kutlu-doğum haftasında Tasavvuf Müziği Konseri olacak. Genel Sanat Yönetmenliği Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, koro şefliği Doç. Dr. Mehmet Gönül tarafından yapılan konser, 13 Nisan’da Gazi Üniversitesi Konser salonunda gerçekleşecek. İcrası Gazi Üniversitesi TMDK öğretim elemanları ve öğrencileri olacak. Davetiyeler Sn. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’den.
Bilgi-şölenlerine gelince.
1-Türk Müziği Dernek Ve Vakıfları Dayanışma Konseyi daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da hem konserler dizisi hem de bilgi-şöleni düzenliyor. Konserler “23. İstanbul Türk Müziği Günleri” başlığı altında, 01 -31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB, TRT Katkılarıyla gerçekleşecek. Abidin PAK Öğretmenevi Türk Müziği Korosu, Avcılar Belediye Konservatuarı Halk Müziği Korosu, Bakırköy Musıki Konservatuarı Vakfı, Beykent Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu, Çamlıca Musıki Derneği İcra Heyeti, Çorlu Devlet Hastanesi Türk Müziği Korosu, Eyüp Musıki Vakfı, İstanbul Türkocağı Ömürlü Musıki Topluluğu, Kadıköy Belediyesi THM Korosu, MEB Özel Tuğrul Şan Müzik Merkezi THM Topluluğu, OF- Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği Türk Müziği Topluluğu, Özel Erdal Erzincan Müzik Kursu İMECE THM Toplulukları, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası & TRT İstanbul Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu, SARKUYSAN Türk Müziği, Şişli Musıki Derneği Toplulukları konserler verecek, Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü gösteri yapacaktır. ANDELİB Musıki Topluluğu konuk topluluk olarak konser verecek. Sanat Yönetmenliğini Mustafa DEMİRKAYA’nın, Müzik Direktörlüğünü Taşkın DOĞANIŞIK, Erdoğan ESKİMEZ, Erhan USLU, sunuculuğunu Nursaç DOĞANIŞIK’ın yaptığı “Bir sevdadır KARADENİZ” konuk sanatçılarıyla Şişli Kent Kültür Merkezinde sanatlarını icra edeceklerdir.
2-Türk Müziği Dernek Ve Vakıfları Dayanışma Konseyinin Bilgişöleni/sempozyumu ise “Müzikte Metodoloji Ve Müzikle İletişim Uluslararası Sempozyumu” başlığını taşıyor: 11-12 Mayıs 2016 tarihlerinde, İstanbul Şişli Meslek Yüksek Okulunda gerçekleşecek. Türkiye Müzikoloji ve metodoloji problemleri ile ilgilenenleri bekliyor.
Bizi bilgilendiren MÜZDAK Başkanına teşekkür eder, yıllardır “Türk müziği günlerini” başarıyla yürüten Yrd. Doç. Dr. Göktan Ay’a başarılar dileriz.
3-Gazi Üniversitesi TMDK Müdürlüğü tarafından bu yıl “II. Gazi Türk Müziği Günleri”, 9-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Geçen yıl, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber tarafından desteklenen, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar’ın öncülüğünde birincisi yapılmış, epey beğenilmişti. Sosyal medyada, online gazetelerde haber konusu olmuş, övgüler almıştı. Bu yıl gelenekselleşmeye doğru giden bu etkinliğin ikincisi yapılacaktır. GÜ TMDK’nın yetiştirdiği yeni değerler, gençler başta olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda TSM ve THM Korolarının, solist, çalgıcı, müzikolog adaylarının sunum yapacakları etkinlikler zinciri olacak.
4-Tokat Valiliği 1. Müzikoloji Sempozyumu: 25 Mayıs
Müzikolojiye yaptığı bu katkısından dolayı Tokat Valiliğini kutlarız. Bu konuda bilgilenmemizi sağlayan Gaziosmanpaşa Üniversitesi TMDK Müdürü Doç. Dr. Fikri Soysal ile öğretim elemanı Gamze Köprülü’ye teşekkür ederiz. Doç. Dr. Fikri Soysal, “Rast-müzikoloji” dergisiyle yıllardır müzikolojiye hizmet ediyor.
5-Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı VII. Hisarlı Ahmet Uluslararası Sempozyumu: 28-30 Mayıs, Bu yıl, her zaman ilgi çekici bir konu olan “müzikterapi” konusuna ayrılmış, www.hisas.org.tr’den bilgi alınabilir.
6-Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı VII. Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali: 01-05 Haziran, www.marsyasfestivali.com’dan bilgi alabilirsiniz.
Afyon Kocatepe Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a ve Konservatuvar müdürü Prof. Uğur Türkmen’e bizi bilgilendirdikleri için teşekkür ederiz.
7-Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı II. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Bilgişöleni/Sempozyumu: “Bellek ve Kültürel Miras” başlıklı, 18-22 Ekim tarihlerinde Osman Turan Kültür ve Kongre Salonunda gerçekleşecek. www.ktu.edu.tr/konservatuvar_sempozyum2016 adresinden bilgi alınabilir.
Daha birçok Türkiye’nin müzikolojisini yakından ilgilendiren bilgişölenler/sempozyumlar olacaktır.
Türk müziğine ve müzikolojisine katkı sağlayacak sempozyum, konser ve kongre düzenleyeceklere başarılar diliyorum.
Ha, bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 1981’den bu yana beş yılda bir planlanan, en son yedincisi yapılan bir Halk Bilimi ve Halk Kültürü sempozyumu Türkiye’nin uluslararası alanda yüz akı olan bir sempozyum vardı. VII.si, 2006 yılında yapılmıştı. Ben o zamanlar İTÜ TMDK Müzikoloji Bölümünde görevliydim. Sonrasını takip edemedim, ama bu yakınlarda sempozyumun yapılmış olması gerekirdi. Sosyal-medyada arama yaptım göremedim. Kültür Bakanlığı’nın sayfasında da göremedim. Uluslararası bilim camiasında her seferinde tanınmamıza katkı sağlayan, bilim adamlarını Türkiye’de, Ankara’da veya başka bir şehirde bir araya getiren bu Halk Kültürü sempozyumu mutlaka yapılmalıdır. Uluslararası camiada tanınmaya bilinmeye en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde bu sempozyumlar önemli bir fırsattır. Şu ana kadar hakkında gazetelerde yapılacağına dair bir haber okumadım. Geçenlerde on kadar bilim adamı bir araya gelmiştik, laf lafı açtı, her kes merak içinde. Büyük bir merakla beklenen bu sempozyumun ne zaman olacağı merak konusu. Umarım halk kültürü, halk bilimi, müzikoloji, dilbilimi, giyim-kuşam, kültür tarihçileri gibi birçok alanda bilim adamı hayal kırıklığına uğramazlar.
Acaba, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi” yapılmayacak mı? Yetkililerden bir hareket bekliyoruz.
[1] Türkçecilerce “Sempozyum” kelimesi yerine “Bilgi şöleni” teklif edilmiş ve bilgisayarın Türkçe dil kontrolünde bu ikaz çıkıyor. Doğrusu ben de bunu kullanmak istiyorum ama bu öneride hatalar var. 1- Öncelikle önerilen kelimenin tek kelime olmayıp, çift olması kullanımı ve yazımı zorlaştırmaktadır. İki kelimeden oluşan tek-kelime önerilebilirdi. 2- Bilgi şöleni terimi tam Türkçeye uygun olmakla birlikte eski bir kelime ile ek yapılarak hem eski Türkçe kelimelerin hem de Orta Asya Türkleriyle ortak kelimelerin sayılarında çoğaltma yoluna gidilmelidir: “bilgitoy” gibi bir alternatifi olmalıydı. Şölen kelimesindeki anlamca hafifliği, toy kelimesinin verdiği ağır abi duygusu kapatmaktadır. 3- İsim olan bir kelimenin sonu, en azından bu kelime için söyleyeyim “i” harfi ile bitmesinde sorun var. Çünkü çoğul eki eklediğimizde “i” sesi düşüyor, oysa “bilgitoy” gibi bir kelimede, ek aldığı zaman düşecek bir harf yok. 4-TDK’nın Güncel Türkçe sözlüğünde “Bilgi şöleni: isim” yazıyor, eğer bu bir isim ise tek kelime olarak yazılması gerekmiyor mu? Türk dilciler bence bu konulara dikkat etmeliler. Bu arada merak ediyorum “bilgişöleni” kelimesi Türki Cumhuriyetlerinde yapılan sempozyumlarda kullanıldı mı? Yeterince kelimeyi afişe eden kullanım oldu mu? 06.04.2016 tarihinde TDK sitesine baktım “Uluslararası Abdürreşid İbrahim Sempozyumu”, “Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu” gibi afişler bana bu kelimeye yeterince özen gösterilmediğini fısıldamaktadır. TDK’nın bütün afişlerinde “Bilgişöleni” geçmelidir.
Recep USLU