Bugün - Friday, November 22, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…

Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Yazı Tarihi: Thursday, April 7, 2016

Sempozyumlar ve kongreler hem bilimin gelişmesine katkı sağlarlarken, diğer taraftan Türk bilim adamları ile yabancı bilim adamlarını bir araya getirerek tanışıklıklarını arttırmaktadır. Bu bir taraftan bilimin gelişmesine katkı sağlarken, diper taraftan uluslararası bilim ve kültür alanında Türkiye’nin yerinin belirlenmesine katkı sağlamaktadırlar. Daha bir çok faydası olduğunu kimse inkar etmez.

Bu yıl Müzikoloji adına, düzenlenecek bir kaç Bilgi şöleninden[1] yani sempozyumlardan söz etmek istiyorum. Peşin peşin söyleyeyim, bütün sempozyumlardan haberim yok, bana gelen haberleri sizlerle paylaşacağım. Bunlardan ikisini Gazi Üniversitesi TMDK Müdürlüğü, ikisini Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (MÜZDAK), ikisini Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, birini Tokat Valiliğinin önderliğinde Gaziosman Paşa Üniversitesi TMDK, birini Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı düzenleyecektir.

Gazi Üniversitesi Kutlu-Doğum Haftası etkinliği:

Bilgi-şölenlerine geçmeden önce Nisan’da gerçekleşecek Kutlu-doğum haftası konserine değinmek gerekir. Kutlu-doğum haftasında Tasavvuf Müziği Konseri olacak. Genel Sanat Yönetmenliği Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, koro şefliği Doç. Dr. Mehmet Gönül tarafından yapılan konser, 13 Nisan’da Gazi Üniversitesi Konser salonunda gerçekleşecek. İcrası Gazi Üniversitesi TMDK öğretim elemanları ve öğrencileri olacak. Davetiyeler Sn. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’den.

Bilgi-şölenlerine gelince.

1-Türk Müziği Dernek Ve Vakıfları Dayanışma Konseyi daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da hem konserler dizisi hem de bilgi-şöleni düzenliyor. Konserler “23. İstanbul Türk Müziği Günleri” başlığı altında, 01 -31 Mayıs  2016 tarihleri arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB, TRT Katkılarıyla gerçekleşecek. Abidin PAK Öğretmenevi Türk Müziği Korosu, Avcılar Belediye Konservatuarı Halk Müziği Korosu, Bakırköy Musıki Konservatuarı Vakfı, Beykent Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu, Çamlıca Musıki Derneği  İcra Heyeti, Çorlu  Devlet Hastanesi Türk Müziği Korosu, Eyüp Musıki Vakfı, İstanbul Türkocağı Ömürlü  Musıki Topluluğu, Kadıköy Belediyesi THM Korosu, MEB Özel Tuğrul Şan Müzik Merkezi THM Topluluğu, OF- Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği    Türk Müziği Topluluğu, Özel Erdal Erzincan Müzik Kursu İMECE THM  Toplulukları, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası & TRT İstanbul Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu, SARKUYSAN Türk Müziği, Şişli Musıki Derneği Toplulukları konserler verecek, Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü gösteri yapacaktır. ANDELİB Musıki Topluluğu konuk topluluk olarak konser verecek. Sanat Yönetmenliğini Mustafa DEMİRKAYA’nın, Müzik Direktörlüğünü Taşkın DOĞANIŞIK, Erdoğan ESKİMEZ, Erhan USLU, sunuculuğunu Nursaç DOĞANIŞIK’ın yaptığı “Bir sevdadır KARADENİZ” konuk sanatçılarıyla Şişli Kent Kültür Merkezinde sanatlarını icra edeceklerdir.

2-Türk Müziği Dernek Ve Vakıfları Dayanışma Konseyinin Bilgişöleni/sempozyumu ise “Müzikte Metodoloji Ve Müzikle İletişim Uluslararası Sempozyumu” başlığını taşıyor: 11-12 Mayıs 2016 tarihlerinde, İstanbul Şişli Meslek Yüksek Okulunda gerçekleşecek. Türkiye Müzikoloji ve metodoloji problemleri ile ilgilenenleri bekliyor.

Bizi bilgilendiren MÜZDAK Başkanına teşekkür eder, yıllardır “Türk müziği günlerini” başarıyla yürüten Yrd. Doç. Dr. Göktan Ay’a başarılar dileriz.

3-Gazi Üniversitesi TMDK Müdürlüğü tarafından bu yıl “II. Gazi Türk Müziği Günleri”, 9-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Geçen yıl, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber tarafından desteklenen, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar’ın öncülüğünde birincisi yapılmış, epey beğenilmişti. Sosyal medyada, online gazetelerde haber konusu olmuş, övgüler almıştı. Bu yıl gelenekselleşmeye doğru giden bu etkinliğin ikincisi yapılacaktır. GÜ TMDK’nın yetiştirdiği yeni değerler, gençler başta olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda TSM ve THM Korolarının, solist, çalgıcı, müzikolog adaylarının sunum yapacakları etkinlikler zinciri olacak.

4-Tokat Valiliği 1. Müzikoloji Sempozyumu: 25 Mayıs

Müzikolojiye yaptığı bu katkısından dolayı Tokat Valiliğini kutlarız. Bu konuda bilgilenmemizi sağlayan Gaziosmanpaşa Üniversitesi TMDK Müdürü Doç. Dr. Fikri Soysal ile öğretim elemanı Gamze Köprülü’ye teşekkür ederiz. Doç. Dr. Fikri Soysal, “Rast-müzikoloji” dergisiyle yıllardır müzikolojiye hizmet ediyor.

5-Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı VII. Hisarlı Ahmet Uluslararası Sempozyumu: 28-30 Mayıs, Bu yıl, her zaman ilgi çekici bir konu olan “müzikterapi” konusuna ayrılmış, www.hisas.org.tr’den bilgi alınabilir.

6-Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı VII. Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali: 01-05 Haziran, www.marsyasfestivali.com’dan bilgi alabilirsiniz.

Afyon Kocatepe Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a ve Konservatuvar müdürü Prof. Uğur Türkmen’e bizi bilgilendirdikleri için teşekkür ederiz.

7-Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı II. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Bilgişöleni/Sempozyumu:  “Bellek ve Kültürel Miras” başlıklı, 18-22 Ekim tarihlerinde Osman Turan Kültür ve Kongre Salonunda gerçekleşecek. www.ktu.edu.tr/konservatuvar_sempozyum2016 adresinden bilgi alınabilir.

Daha birçok Türkiye’nin müzikolojisini yakından ilgilendiren bilgişölenler/sempozyumlar olacaktır.

Türk müziğine ve müzikolojisine katkı sağlayacak sempozyum, konser ve kongre düzenleyeceklere başarılar diliyorum.

Ha, bu arada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 1981’den bu yana beş yılda bir planlanan, en son yedincisi yapılan bir Halk Bilimi ve Halk Kültürü sempozyumu Türkiye’nin uluslararası alanda yüz akı olan bir sempozyum vardı. VII.si, 2006 yılında yapılmıştı. Ben o zamanlar İTÜ TMDK Müzikoloji Bölümünde görevliydim. Sonrasını takip edemedim, ama bu yakınlarda sempozyumun yapılmış olması gerekirdi. Sosyal-medyada arama yaptım göremedim. Kültür Bakanlığı’nın sayfasında da göremedim. Uluslararası bilim camiasında her seferinde tanınmamıza katkı sağlayan, bilim adamlarını Türkiye’de, Ankara’da veya başka bir şehirde bir araya getiren bu Halk Kültürü sempozyumu mutlaka yapılmalıdır. Uluslararası camiada tanınmaya bilinmeye en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde bu sempozyumlar önemli bir fırsattır. Şu ana kadar hakkında gazetelerde yapılacağına dair bir haber okumadım. Geçenlerde on kadar bilim adamı bir araya gelmiştik, laf lafı açtı, her kes merak içinde. Büyük bir merakla beklenen bu sempozyumun ne zaman olacağı merak konusu. Umarım halk kültürü, halk bilimi, müzikoloji, dilbilimi, giyim-kuşam, kültür tarihçileri gibi birçok alanda bilim adamı hayal kırıklığına uğramazlar.

Acaba, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi” yapılmayacak mı? Yetkililerden bir hareket bekliyoruz.

 



[1] Türkçecilerce “Sempozyum” kelimesi yerine “Bilgi şöleni” teklif edilmiş ve bilgisayarın Türkçe dil kontrolünde bu ikaz çıkıyor. Doğrusu ben de bunu kullanmak istiyorum ama bu öneride hatalar var. 1- Öncelikle önerilen kelimenin tek kelime olmayıp, çift olması kullanımı ve yazımı zorlaştırmaktadır. İki kelimeden oluşan tek-kelime önerilebilirdi. 2- Bilgi şöleni terimi tam Türkçeye uygun olmakla birlikte eski bir kelime ile ek yapılarak hem eski Türkçe kelimelerin hem de Orta Asya Türkleriyle ortak kelimelerin sayılarında çoğaltma yoluna gidilmelidir: “bilgitoy” gibi bir alternatifi olmalıydı. Şölen kelimesindeki anlamca hafifliği, toy kelimesinin verdiği ağır abi duygusu kapatmaktadır. 3- İsim olan bir kelimenin sonu, en azından bu kelime için söyleyeyim “i” harfi ile bitmesinde sorun var. Çünkü çoğul eki eklediğimizde “i” sesi düşüyor, oysa “bilgitoy” gibi bir kelimede, ek aldığı zaman düşecek bir harf yok. 4-TDK’nın Güncel Türkçe sözlüğünde “Bilgi şöleni: isim” yazıyor, eğer bu bir isim ise tek kelime olarak yazılması gerekmiyor mu? Türk dilciler bence bu konulara dikkat etmeliler. Bu arada merak ediyorum “bilgişöleni” kelimesi Türki Cumhuriyetlerinde yapılan sempozyumlarda kullanıldı mı? Yeterince kelimeyi afişe eden kullanım oldu mu? 06.04.2016 tarihinde  TDK sitesine baktım “Uluslararası Abdürreşid İbrahim Sempozyumu”, “Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sempozyumu” gibi afişler bana bu kelimeye yeterince özen gösterilmediğini fısıldamaktadır. TDK’nın bütün afişlerinde “Bilgişöleni” geçmelidir.

 

 

Recep USLU

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Yirminci yüzyıl: İcracının çağı*...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Ne mutlu ki geleneğin şefkatli kolları tutunmaya "hâlâ" izin veriyor…
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.30ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys