23-24 Mart 2017 tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının önderliğinde “Kuruluşunun 100. Yılında Darülelhan ve Türkiye’de Türk Müziği Eğitimi Çalıştayı” yapıldı. Müzik eğitimi Çalıştayı’na davet edildim, katıldım. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türk Musikisi Bölümü’nden iki kişi bu Çalıştay’a davet edilmişti: biri Doç. Dr. Ali Tan, diğeri ben. Orada gördüm ki bu Çalıştay ses getirecek. Pek çok bilim adamı bu Çalıştay’a değer vermiş ve katılmıştı.
23 Mart 2017 Perşembe günü Çalıştay’ın açış konuşmalarını İstiklal Marşı’nın ardından Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Sayın Şaban Abak ve Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Sayın Zeki Eraslan yaptılar. O günün diğer konuşmacıları ise Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Prof. Ruhi Ayangil, Prof. Dr. Hakan Cevher, Prof. Dr. Erol Parlak, Prof. Dr. Adnan Koç, Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık, Doç. Dr. Kubilay Kolukırık, Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, Yrd. Doç. Dr. Süleyman Erguner idi.
Aynı günün akşamı Milli Kütüphane Konferans Salonunda saat 20.00’de Darülelhan yayınlarından seçilen bazı eserlerden oluşan konser verildi. Türk Halk Müziği eserlerini Doç. Dr. Cenk Güray (bağlama), Klasik Türk Müziği Eserlerini Prof. Ruhi Ayangil (kanun), Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar (ud), Doç. Dr. Ali Tan (ney), Doç. Dr. Mehmet Gönül (bendir) ve Kemençevi Derya Türkan icra ettiler.
Çalıştay oturumları, 1-Darülelhan’dan Günümüze Klasik Türk Müziği Araştırmaları ve Önemi, 2- Darülelhan’dan Günümüze Türk Din Musikisi Çalışmaları, 3- Darülelhan’dan Günümüze Türk Müziği Eğitiminin Kurumsallaşma Süreci, 4- Günümüzde Türk Müziği Öğretme Yöntemleri, 5- Türk Müziği Eğitiminin Ulusal ve Uluslararası Hedefleri, 6- Darülelhan’dan Günümüze Türk Halk Müziği Araştırmaları ve Eğitimi, 7- Günümüz Türk Müziği Eğitiminde Müfredat Sorunları, 8- Günümüz Türk Müziği Eğitiminde Eğitim-Öğretim Materyalleri başlıklarını taşıyan zengin bir Çalıştay’dı.
Her oturumun konuları, davetlileri, başkanları özenle seçilmiş, bu konuda emeği geçenleri tebrik etmeli. Başta Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı olmak üzere, düzenlemede emeği geçen kişilere.
Bütün oturumları takip etmek, bir turuma katılan kişi için mümkün olmadığından ben sadece katıldığım oturumdan söz edeceğim. Fakat kulislerde konuşulanlara da biraz değineceğim.
Çalıştaylar oluşumları ve amaçları çerçevesinde masaya yatırılan konularda uzman veya fikri olduğuna inanılan (elbetteki yaptıkları yayınlar, katıldıkları sempozyumlar, bir araya gelindiğinde fikirleri olduğu göz önünde bulundurularak) kişilerin davet edildikleri, kendilerine söz hakkı verilen başlıklar çerçevesinde fikirlerini sunup, tartışmaya açılmasının ardından kabul edilen görüşler başkan tarafından raportör yardımıyla kağıda geçirilir. Bu rapor, bir Çalıştay Oturum Gurubu’nun bir sonuç raporudur, buradaki fikirlere oturuma katılan herkes katılmış demektir. Bu rapor aynı zamanda çalıştayı düzenleyen kuruma bir teklif, öneri raporudur. Çalıştaylarda sunum yapılmaz, şayet yapılırsa da bu bir bildiri tarzında olmaz, olmamalıdır. Maalesef kulislerde dönen görüşlerden biri bu idi. Bir diğeri ise gereksiz eleştiriler ve tartışmalar konusu idi. Yani sanki Çalıştay’a katılan kişi alanında yetkin değilmiş gibi konuşmalar yapıp, gereksiz yere tansiyonların yükselmesine neden olan kişilerden bahsedildi (kulislerde). Bunlardan biri konuşmalara da yansıdı Halk Müziği-Türk Sanat Müziği düşmanlığı varmış gibi konuşuldu. Oysa hemen her uzman bilir ki bunlar aşıldı devam eden sorunlar için bu Çalıştaylarda çözüm üretilmesi gerekir, varmış gibi göstermeğe çalışmak anlamsız bir girişim, eski yaraları deşmek anlamına gelir, çoğu insanın da böyle algıladığını gördüm. Kulislerde konuşulanlara fazla aldırış etmediğim için bu kadarı ile yetiniyorum, bunları her toplantının tuzu-biberi-tatlısı-acısı olarak değerlendiriyorum.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının önderliğinde “Kuruluşunun 100. Yılında Darülelhan ve Türkiye’de Türk Müziği Eğitimi Çalıştay’ının, genel olarak kapanış konuşmacılarının dile getirdiği gibi olumlu bir havada geçmiş olduğu anlaşılmaktadır. Kapanış oturum başkanlığı Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan başkanlığında yapıldı. Umarım bu Çalıştay’da önerilen fikirler dikkate alınır ve devamı gelir.
Çalıştay’ın “Türk Müziği Eğitiminin Ulusal ve Uluslararası Hedefleri” oturumunda kimler vardı? Neler konuşuldu?..
Recep Uslu