Bugüne kadar yayınlanan bibliyografya sayısı bir elin parmakları kadar yoktur. Özellikle müzik alanıyla ilgili olanları kastediyorum.
Müzikolojiye faydalı olacak yeni bir bibliyografya yayınlandı.
Adı: Türk Müziği Bibliyografyası.
Alt başlığı: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi Musiki Maddeleri Bibliyografyası Örneği.
Alt başlık bibliyografyanın özel bir ansiklopedide kullanılan eserlerle sınırlı olduğunu belirlemiştir.
Bibliyografyanın içeriği altı bölüm olarak planlanmış:
1-Yazma eserler, 2-Kitaplar, 3-Makaleler, 4-Ansiklopedi maddeleri, 5-Gazeteler, 6-Tezler.
En sonuna dizin (sayfa 167-175) yapılmış. Müzikoloji alanında, bibliyografyalarda kullanımı kolaylaştıran en önemli kısım dizindir.
Eserin yazarları: Nuri Özcan- Şeyma Ersoy Çak.
Yayın bilgisi: Gece yayınları, 2019. ISBN 978-605-7809-61-2.
Her iki emek veren değerli bilim insanını tebrik ederim. Nuri Özcan hocamız, ansiklopedinin “Musiki Bilim Dalı başkanı” olarak yıllarca emek verdi. Ansiklopedide kullanılan eserlerin bir tasnif sistemiyle ele alıp sunulması, bir müzik bibliyografyası oluşması için emek harcanmış. Özellikle yazmalar kısmı, tez konusu arayanlar için bir başvuru kaynağı. Esasen konu arayanlar için Dizin kısmı önemli oranda yol gösterici olacaktır.
Yıllar önce Muammer Uludemir’in hazırladığı ama yayınlayamadığı bir bibliyografya olduğu bilgisine rastlamıştım. Kitaplarına Kütahya belediyesi tarafından sahip çıkılan Mustafa Yeşil’in yarım kalan Musiki Mecmuası’ndaki müzik bibliyografyası pek bilinmez oldu. Bibliyografya yayınlama kısmeti 1990’da Onur Akdoğu ile başladı, 2016’da benim yayınladığım bibliyografya ile müzikolojinin bibliyografya kaynakları zenginleşti.
Şimdi bir bibliyografyamız daha var. Araştırmalarda yazacağımız kaynaklar kısmında yer alacak.
Bundan birkaç yıl önce yine bu köşede müzikologların hangi sıklıkla bibliyografya kullandıklarının bir bibliyometri analizi ile ilgili yayın yapmıştım. Karne hiç iç açıcı değildi. Düzeleceğini ümit ediyorum.
Bibliyografya yazarlarını müzikoloji adına tebrikler.