Bugün - Friday, November 22, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…

Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Yazı Tarihi: Monday, December 31, 2018

2017 yılında çevrilmiş Cutie Honey Tears adında bir Japon filmi. Bilimin digital hayallerinden biri olan digital insan yaratması üzerinden, iyi digital ile kötü digital arasındaki mücadele sonucunda toplum için fedakarlık yapmanın önemini anlatan bir filim. Güzel bir gençlik filmi. İnsanı film müziği ve görselleri ile yormuyor, dinlendirici ve anlamlı bir film. Malum Japonlar Hiroşima küllerinden yenilenen bir anka kuşu örneğidir. Müziğin anka kuşu kaknüsle ilgili yazı, müzik mitolojisi konusunda yazdığım ilk makalelerimden biri. Kendimize haksızlık etmeyelim Türkiye de yaralı bir anka kuşu gibi küllerinden yenilenmiştir.

İnsan, içinde yetiştiği topluma fedakarlık borçludur. Müzikoloji ve Kaynakları (2006) kitabımın başında yer alan bilim fedakarlıklarla yükselir cümlesi de buna işaret eder. Ancak daha sonrasında yazdığım bir yazıda devletin bu fedakarlıkları görmemesi, takdir etmemesi üzerine de bir yazı yazdım. Eğer bir toplumda hayatını buna adayanlar varsa onu devlet takdir etmelidir. Eleştiri ve atılan çamurlardan fedakar insanları ancak devlet koruyabilir. Adalet ve siyasi irade burada gücünü göstermelidir. Devletin koruyamadıkları ise ya yol değiştirirler, ya da pisi pisine heba olurlar.

İnsan insanın düşmanıdır. Müzik camiasında bunun çok açık örnekleri olduğu ortadadır, para kavgası, şöhret kavgası, makam kavgası yüzünden birbirlerini çekemezler. Gelenekteki uzun süreli meşk eğitiminin en güzel yanı, topluma faydalı bir sanatçı yetiştirmektir. Yani kişiye önce olgun saygılı insan olmayı öğretip sonra sanatı öğretmeyi amaçlayan uzun süreli bir eğitim modeli. Modern eğitim, kısaltılmış meşk eğitimidir. Modern eğitimde iki ya da dört yılda müzisyen yetiştirmeğe odaklanmış bir yapı var, bir çoğu hocasına saygıyı öğrenemeden okuldan mezun oluyor. En fazla dört yılda müzisyen yetiştiriyorsunuz, sonrasında yolunu kendi bulsun diye topluma bırakıyorsunuz. Toplum içine bir meslek sahibi olmuş ama ruhu aç insan salıyorsunuz. Sonrası kapitalizmin çarkları işliyor. Aç insanı harcayan bir çark. Birbirlerine düşmanlıklar, başkalarına çamur atmalar, iftira atıp engellemeler, hep benim olsun egosu, paylaşımdan daha çok menfaatçilik ön planda. Sanat muhaliftir lafları. Sonra gazetelerde bu sanat camiası böyle olmak zorunda gibisinden yazılar. İşte Batı dünyası ile doğu dünyasının medeniyet anlayışı farklarından biri daha. Müzisyenler, sanatçı olmak istiyorlarsa birbirlerine düşmanlık yapmamaları gereken olgun insanlar olmalıdır. Atatürkün sanatçı diye tarif ettiği bu tip insandır. Bu yaklaşımla her müzik bilen sanatçı değildir. Buradaki sözüm özellikle dini müzik yapanlaradır. Müzisyen, dedikodularla duyumlarla değil, yaptığı işle arkadaşlarını değerlendirmelidir. İnsan işte, çiğ süt emmiş atasözümüz gibi, ne din dinliyor ne ayet: söylediği sözün nereye gittiğini bilmiyor ya da düşünmüyor. Sahnelerde dini musiki yapıyor, sufi müziği yapıyor, ama yaptığı müziğin söylemleri kendisini pas geçiyor, hayır hayır aslında o müzisyen kendisine gelince bütün ayetleri ve söylemleri pas geçiyor. Kanun çalıyor, ud çalıyor, gitar çalıyor, ney çalıyor vs., söylemler ile hava atıyor, ayet hadis okuyor, sufiler gibi giyiniyor ama iftira atmaktan, sahtekarlık yapmaktan, dedikodu yapmaktan çekinmiyor. Bütün müzisyenleri de aynı kefeye koymuyorum elbette.

Kişi söylediği gibi yaşamıyorsa ona ne deniyordu? Şimdi hatırlayamadım. Kişinin sahnede yaşamadığı bir hayatın temsili olan sufi elbisesini giymesine de aynı kelime kullanılıyor galiba ama hatırlayamadım işte o kelimeyi. Geleneğimizdeki meşk eğitimi topluma örnek olma sanatını öğretiyordu. Müzik bilip profesör olmak, akademik ve bilimsellikte hele hele insanlıkta üst düzeyde olmak anlamına gelmediğini herkes bilir. Sahnede, söylemlerinde kendine adil olmayan insan, başkasına da adil olamaz.

Geçenlerde Gençliğe Sanata Ruha TOHUM dergisini karıştırırken genç yaşta ölen rahmetli Prof.Dr.Salim Öğüt (1956-2012) abimizin pop müziğin gençliğe zararlı etkisi hakkında bir yazısını gördüm (sy. 93, 1976, s. 5). Nadiren bulunan yazılardan biri. Kendisi İslam hukuku alanında çalışan biriydi, Modern Düşüncenin İslam Anlayışı (2008), Modern Bir Din Projesinin Tenkidi (2009) adlı kitapları önemlidir, son eserleri idi. İslam Ansiklopedisi ocağında birlikte uzun yıllar çalışmıştık. Müzikle ilgili kitap olarak ilk göz ağrım olan Harizmi’nin Müzik Bilimi (2007) adlı eserin ana kaynağını Arapçadan Türkçeye çevirdiğim zaman ona götürmüş ve kontrolünü rica etmiştim. Rahmetli, baktı ve <teorik olarak bir yanlış gözükmüyor> demişti. Bir kere daha onu Allah’tan rahmetle anıyorum.

2018’in son haftasında Türk musikisi tarihi dersi verdiğim öğrencilerimden biri <müzik yapmanın anlamı Allah’a ulaşmaktır, değil mi hocam?> diye sormuştu. Soruya cevap vermese de bu yazının ortaya çıkması biraz da onun verdiği ilhamdan kaynaklanmaktadır. Bir tarafta rahmetli Salim Abi’nin yazısı, diğer tarafta bu soru.

Bir zamanlar İTÜ Müzikoloji Bölümünde odalarımız yan yana olduğu için birlikte beş-altı yıl kapı komşusu olduğumuz gazeteci Yalçın Çetinkaya’ya, bir kaç yıl önce köşesinde yazdığı bir yazıdan dolayı telefon edip, kimi kastediyorsun diye sormuştum. O da kimseyi kastetmiyorum, ben ortaya yazıyorum, dileyen hisse alsın demişti. Ben de burada kimseyi kastetmiyorum. Bundan bir kaç yıl önce kendimize gelelim anlamında bir yazı yazmıştım, bir yılın muhasebesinden bir parça olarak tekrar yazma ihtiyacı hissettim. Biz insanlar hata yaparız ama hatadan dönmesini de özür dilemesini de bilmeliyiz.

Meragi’nin eserlerinde Makasıd felsefesi olduğunu geçen yıl sunduğum bir bildirimde söylemiştim. Bu söylemi güncelleştirdiğimiz zaman, Meragi’nin müzisyen anlayışının tamamen toplumcu faydacı ve ahlakçı bir söylem olduğunu görürüz. Yansıma felsefesinin temelinde bu söylem farklı bir şekildedir.

Müzik bilen, özellikle günümüzde dini müzik yapan her kesin ortaklaşa katıldıkları bir söylemdir: Müzisyen topluma örnek olmalıdır. İşte bu örneklerden biri 23 Aralık 2018’de rahmete kavuşan Kanuni Cüneyt Kosal’dı.

Adaletli, iftirasız, kazasız, belasız, sağlıklı, huzurlu bir yeni yıl dileğimle.

 

 

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Yirminci yüzyıl: İcracının çağı*...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Kime verir isen ederinden fazla değer; gün gelir o kişi muhakkak senin başını öne eğer…
()
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.41ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys