Mart 2019’un ilk günü Afyonkarahisar’daydım. Prof.Dr.Uğur Türkmen’in misafiriydim. Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın konferans davetlisiydim. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Müzikoloji ABD Başkanı olarak geleceğin genç müzikologlarıyla tanıştım, sohbet ettik. Hepsine başarılar diliyorum.
Genç müzikologlarla Sistematik müzikoloji ve Türk müziği üzerine sohbet ettik.
İbrahim Alimoğlu ile tanıştım. Türkiye’de ilk çalgı müzesinin kurucusu. Biriktirdiği çalgı koleksiyonu Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuvarının koridorlarını süslüyor. Dünyanın birçok yerinden çalgılar. Ayrıca her çalgının sesini dinleyebiliyorsunuz. Böyle bir koleksiyona sahip çıktığı için üniversite yönetimini de tebrik etmek gerek. Çalgı koleksiyonları, kişisel çabalarla yapılır. Müze haline dönüşmesi kurumların işidir.
Buhurizade Mustafa Itri zamanında çalgı koleksiyonları yapıldığına dair kayıtlar var. Bu kayıtlardan birine göre XIV. Louis’in koleksiyonu ünlüymüş. XIV. Louis’in çalgı ve kostüm koleksiyonundan yararlanılarak Moliere’in Kibarlık Budalası operasının Ceremonie des Turks kısmının tasarımı ve müziği yapılmış, 1669 yılında sahnelenmiş. O zamanlar XIV. Louis’in çalgı koleksiyonu en zengin koleksiyonlardan biri imiş. İlk defa 1914’te tasarlanan çalgı sınıflandırması da çalgı koleksiyonu üzerine yapılmış bir çalışmadır. Daha sonra bazı düzenlemelerle Hornbostell-Sachs sınıflandırması olarak bilinir.
İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi Türkiye’de bir ilk. Bazı teşebbüsler olmuş, etnografya müzelerinin köşelerini bazı çalgılar süslemiş. Fakat bugün son söz İbrahim Alimoğu Çalgı Müzesi Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuvarında.
Afyon’a gelip de Sultan Divani’yi ziyaret etmeden olmaz dedik ve Mevlevi Müzesi’ne öğretim elemanı neyzen Yunus Emre ile gittik. Hakan Alvan bir araştırmasında “Segah, devrirevan: “Şem’-i ruhuna cismimi pervâne düşürdüm/ Evrâk-ı dili âteş-i sûzâne düşürdüm” güftesinin Sultan Divani’ye ait olduğuna dikkat çekmiştir. Buhuri Mehmet’in oğlu Mustafa Itri’nin ustalık döneminde yaptığı bestelerden biridir. Mehmet Sarı-Yusuf İlgar tarafından, Sultan Divanî ve Afyonkarahisar Mevlevihanesi (2002) adlı eserde hayatı ve şiirleri yayınlanmıştır.
Uğur hocam beni anatoprağım Kütahyaya götürdü, bana sürpriz yaptı.
Yıllar önce ilk Türk müziği bibliyografyası yazan adam olan Mustafa Yeşil’i, neden 10 sayı kadar yazdıktan sonra izini kaybettirmek istercesine bir daha müzikolojiye not düşmemiş diye merak eder dururdum. Kütahya onun çok sevdiği kitaplarına sahip çıkmış, Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi’ne gittik. Kütüphanede emektar ve sıcakkanlı çalışanları ile tanıştık. Kütüphanenin zengin koleksiyonuna rağmen fiziki imkanları yetersiz. Daha geniş bir kütüphaneye ihtiyaç var. Uğur Hoca danışmanlığında Çiğdem Baloğlu, müzikle ilgili yazma ve basmalarının bir bibliyografyasını yüksek lisans tezi olarak yapmıştı. Konu araştıran müzikologlara duyurulur, kütüphanede tez konusu olacak yazma ve basma eserler var.
Cemal Ünlü. Kütahya’da Münir Nurettin Selçuk müzikleri etkinliği. Kalamadım ama İstanbul’da da aynı etkinlik yapılacak. Programıma aldım. 24 Nisan’a katılacağım.
X.Hisarlı Ahmet Sempozyumu’na davet başladı, müzikologların hazırladıkları bildirileri sunmak için bir fırsat, başvuru tarihlerini kaçırmayın.